Fixed Scrolling
X
Logo La Sangliere HorseGuardFence.com      
V. 2-2021
HorseGuard Fence right logo

HORSEGUARD Fence Manual

F.A.S. [1] Frequent Answers from Serge


The Frequent Answers from Serge... the Fence Doctor

About HorseGuard Policy

1) Question:
How long does it take to get your Horseguard fencing delivered?
Answer:
HorseGuard fencing is warehoused in Montgomery Illinois, so by placing your order ON line at: http://www.horseguardfence.com It will be in the UPS ground service truck the next morning and about 3 to 6 business days later ready for you to install.

2) Question:
Can we pick up the order and so avoid shipping costs.
Answer:
There really isn't a problem if a customer wants to pick up his fence from Montgomery. But the customer has to call several hours before, so his order can be ready for pick up

3) Question:
Can I return any item if I have ordered too much?
Answer:
Yes but you will be responsible for the shipping cost; but also by faxing a rough sketch to Paul at 011- 238 946 386 , you might end up with an estimate that usually covers your needs. If someone is returning a product please inform Gordon so he can let you know when he receives it.

About Sizes

4) Question:
I have x Acres how many feet perimeter does it make?
Answer:
It depends on the dimensions (shape) of the land

1 Acre = 208ft x 208ft =43264 sq.ft

Fence length in feet for
  • Acre.... 590
  • Acre.... 722
  • 1 Acre.... 834
  • 2 Acres.... 1182
  • 3 Acres.... 1446
  • 4 Acres.... 1670
  • 5 Acres.... 1867
  • 6 Acres.... 2046
  • 7 Acres.... 2208
  • 8 Acres.... 2361
  • 9 Acres.... 2504
  • 10 Acres... 2640
[TOP]

About HorseGuard Various purposes

6) Question:
Is the fence tape safe for humans?
Answer:
If you touch the electric fence tape you will receive a shock ,feeling more like a whack from a baseball bat. One should not let small children play close to it,elderly people or people with a hart condition should not get in contact with electric fence.
Warning signs have to be displaid every 300 feet .


7) Question:
Will the fence tape work for lamas?
Answer:
The fence tape works with elephants, horses, tigers ...and lamas.
With lamas, you have to have a powerful fence charger preferably plugged on the main line.
The lamas will come to "see" what is that new boundary and feel (usually on the nose) a strong zap. From that painful lesson, they will respect your fence.


8) Question:
How will wildlife react to the fence?
Answer:
Small deer will crawl through. Larger ones will learn the lesson.


9) Question:
Will the fence- tape keep deers and rabbits out?
Answer:
You are dealing with 2 of the harder animals to control.
For deer, install each tape at 10 inches apart and during snow season plug every other tape to the NEGATIVE terminal of your fence charger (the other tape being normally plugged to the POSITIVE).
Rabbits are very difficult to control as they dig or crawl under the tape. You can install your lowest tape 6 inches from the ground but you will risk grounding (short) the fence.


[TOP]
10) Question:
Can the tape be used for dogs?
Answer:
Lots of people use the tape for controlling dogs and as you know it works even better than with horses because:
  1. They are smarter and associate "for ever" the vision of the tape with the pain.
  2. Dogs are just tempted to walk out. The horses are mainly trying to get to the grass on the other side of the fence and this temptation for horses is permanent, With hairy dogs the ZAP of your fence charger has to be as strong as possible and therefore the lesson "loud and clear


11) Question:
What heights would you suggest for large dogs?
Answer:
As one or two lessons will be sufficient to keep them inside, I would suggest the following: 15" 30" and 50" (or even 60")

[TOP]

The Horse and the tape

12) Question:
Is it safe or dangerous
Answer:
An electric fence is a psychological barrier rather than a physical one so the animal must be educated to respect the fence. The pain that an animal feels is short lived and does not physically harm the animal, unlike barbed wire, which can cause severe cuts and long lasting pain whilst also damaging the hide.

13) Question:
How do you recommend exposing a young horse to electric fencing?
Answer:
Just let your horse figure out what is that new strange "thing in his environment. He will come to see what it is by putting his nose cautiously on the tape, like everything he does for the first time. Nothing is different in his attitude as to what he would do with any new fence (barbed fence or any natural hedge). If it hurts he will back up and remember not to touch it anymore.
Thats what all horses have been doing for the past 15 years all over Europe, since we have invented the electric fence tape in 1985..


14) Question:
Is it true that horses have poor eyesight?
Answer:
We have been involved in horses, and the way they see, all over Europe for the past 25 years. One of your most famous US veterinarians DVM Dwight Bennet from CSU has also studied the subject and comes to the same analysis.
He wrote one Communication about that fact in Western Horseman last year and if you wish, I can mail you a photocopy together with our new Fencing Manual
Please e-mail me your address.
You can also visit our Web site and precisely the following pages:
http://horseguardfence.com/topic/topic1298.htm
http://horseguardfence.com/topic/topic_safe1.htm


[TOP]
15) Question:
What would happen at night if the horse can't see the fence?
Answer:
Unless being in a "hot situation" (panic), a horse is cautious about where it steps night and day.
  • It knows from when it was a baby that everything that touches its body can hurt
  • Its skin and the size of it, is a very vulnerable target for all outside aggressions.
  • This is why you seldom see them with scars ...considering their life is spent in a pasture for more than 20 years.
  • Now knowing that somewhere in its surrounding there is this threat of painful zap it will pay attention
  • This also means that the fence tape has to be ON and powerful Night & Day
  • As far as the colors are concerned a horse sees very well at night but sees a scale of grey and unless there is a panic situation where it might run wild, the horse respects its boundaries and mainly the 1/12 fence tape that it can see and that is more painful than any other fence when it touches it....


[TOP]

About Installation

16) Question:
Can you use HorseGuard tape with split rail and post and board fence and run it on top of fence?
Answer:
Of course and most traditional fences (wood, rail, pipe, concrete rail or dangerous ones) are protected and therefore respected with one strand of tape running from post to post with line insulators #8N on each post and with one tensioner #36W at each end.
You can even make existing fence higher see our ONLINE Manual at
http://horseguardfence.com/shop_us2011/cat23.php


17) Question:
What would happen if you lay the gate handles on the ground to get a horse out, will it "ground" the fence?
Answer:
If the tape gate is ON and you just drop it on the ground the main problem with modern powerful fence chargers is the CLAC! CLAC! Of the arc from the HOT tape or the gate handle to the ground. Horses are scared of it and will sometime be reluctant to go through the gate. The other problem is that this grounding weakens the fence but modern fence chargers usually cope with one "grounding" even if its a severe grounding.
  1. A general switch (#52) that allows you to turn ON or OFF the whole fence prior to any move. The horse respecting the tape wont try anything during this SHORT period (make sure you put it back ON when leaving the pasture).
  2. Sometime it is possible when the fence is not a complete closed fence that you manage to hook-up the gate handle toward the Fence Charger and by hooking OUT you just disconnect the gate handle and the rest of the fence.
  3. To hook your gate handle and tape to anything high enough so the tape does not touch the ground (a post along the fence)


[TOP]
18) Question:
What is the recommended separation between post or the maximum?
Answer:
16' is the maximum we have been suggesting to European-horse breeders in order to save posts and work. If you are living in non windy area

If you live in a very windy area do not exceed 10 ft between each post, and make sure you stress the tape enough with the proper tensioners #36W .
. If your installation is also to decorate your surrounding and because of your American tradition of rail-fence (here in Europe a 2 strands of tape with 16' separation between post is acceptable) you should reduce the separations.


19) Question:
Why do you recommand now to use the 36W instead of the 45V?
Answer:
Advantage : Easier to stress the tape from one corner to another.
  • The buckle redistributes the current at each corner so that the 10 stainless steel wires get the same voltage.
  • The buckle keeps the tape from wriggling inside the Corner Insulator #45 V and therefore prevents its abrasion.

[TOP]

20) Question:
Why is my fence loosing efficiency?
Answer:
There are a number of reasons for reduced voltage on the fence line:
bad connections
broken wire
corrosion
poor insulation
poor grounding
vegetation growth


21) Question:
How long should a ground rod be?
Answer:
The one we sell is 5 ft long and fits most of the situations but in a very dry area the main concern is the length of your ground rod. If it is the case I would highly recommend 2 or 3 galvanized rods 8 feet long (2.50 meters) completely in the ground, at 6 to 7 feet in depth and at 7 feet apart into the earth and connected together with thick wire.
The idea is to reach several points of the humidity of your under soil (of course mainly in summer...when the grass is rare).
The humidity is the only part of your soil that conducts the jolt of your fence charger.


22) Question(Portable Pen):
How can we secure the corners if we dont have any fixed object like a tree that we can use?
Answer :
In the Portable Pen #PP2 (see page 18 & 19 of the manual), we have provided 25 figure 8 insulators that you can attach to any support (tree, van, car, post etc). one loop of the 8 is attached to the temporary support, the other loop of the 8 acts as a pulley where the tape can be set and therefore insulated.
If you use a fibreglass stake (rather supple) you can attach a guy rope (or guy belt) outside the fence from the Fibreglass post to the ground.


[TOP]
23) Question :
a)Can you use only fibreglass poles?
b) How do the line insulators keep from falling down on the fiberglass rods once they are pushed onto your 67" rods?
Is there a way to keep them from going up and down after years in the field ?
Do you use the plastic straps?

Answer:
a) You will need a stress post at each end because the fiberglass stakes can't take the necessary tension. The tape is weaved with heavy and strong threads for durability and conductivity, therefore at angle, or at gates or at the end of the fence, you need either a wooden post or a Heavy duty T-post solidly secured in the ground in order to be able to build the tension of your tape. On long fiber glass line, in windy area, some customers like to place one wooden post every 10 fiber stakes for more rigidity. We also suggest that you use a tensioner #36W on each of this stresser posts. Please see the installation Hints: http://www.horseguardfence.com/hints/index.html
b) When you punch the #8N insulator on the #7A fiberglass stake, the pre-cut hole of the insulator leaves a big " plastic barb" that squeezes the stake. It's even hard to slide down the lower insulator, pushing it by hand, into position.
Unless you keep moving the height of your strand, this barb will do the job for years.
  • If after years in the field, the hole becomes too big, you can add a wire to hold the #8N in position
  • One way to solve this problem is to replace the 2 plastic pins that are securing the cap by 2 wood screws FROM THE FRONT of the cover (directly towards the fiber glass stakes)
  • (the 2 holes have a little skin on surface that you will punch easily).
  • The pin point of the screw has to dig A LITTLE inside the fiberglass stake in order to maintain the insulator where it should be.
  • Use plate screws #7 x 1 3/8"


24) Question:
Is the hardware included in the kit for this type of set up?
Answer:
Yes all the hardware to face most situations, is included in the bag.


[TOP]
26) Question :
How do the line insulators keep from falling down on the fiberglass rods once they are pushed onto your 67 " rods? Is there a way to keep them from going up and down freely ? Do you use the plastic straps?
Answer:
When you punch the #8N insulator on the #7A fiberglass stake, the pre-cut hole of the insulator leaves a big " plastic barb" that squeezes the stake. It's even hard to slide down the lower insulator, pushing it by hand, into position.
Unless you keep moving the height of your strand, this barb will do the job for years.
If after years in the field, the hole becomes too big, you can add a wire to hold the #8N in position.

Some customers add a wooden post every 20 posts in order to make their fence more rigid and therefore the screwed insulator on that wooden post secures the whole strand.


27) Question:
Why do you suggest brown, not white? White will be hard to see in the snow, but I would think brown would be more difficult to see the rest of the year.
Answer:
As far as colors are concerned, after 15 years of use all over Europe, by hundred of thousands of users, they all confirm that brown is seen as well as any color.
The advantage of brown is
  • It doesnt get dirty
  • It looks like new even after 10 years
  • It matches the surrounding
Please visit our ONLINE Fencing Manual


[TOP]

Installation and weather


28) Question:
What about hurricanes?
Answer:
As far as the hurricanes are concerned, we had a terrible one 5 years ago in Brittany and several customers reported that the tape was just like new, but several wooden post were broken at ground level....

We also had several US customers that reported that trees had fallen on the tape and all they had to do was to re-stretch it from the tensioners.


(From a Rec. Equestrian post) :
"Hi Karen,
As you might know we had over France the storm of the century. We at HorseGuard were prepared to sell to most horse owners some NEW tape fence for replacement.
Out of (about) 30 000 customers that had installed our tape for the past 15 years we had:
- 25 asking an insurance invoice but some said (honestly) they were were trying to take advantage of their insurance policy!!!
56 called to get splicing buckles in order to repair the tapes cut by the falling trees."
29) Question:
I live in a humid climate and I am having trouble with the fence mildewing. Will it damage the fence?
Answer:
The Horse Guard tape is made out of polyethylene plastic which is the most resistant to:
  • UV radiation
  • Humidity
  • Abrasion
  • Mould wont damage it. It is only an aesthetic matter.
Considering where you live, I am sure that most of your materials are subject to the same trouble. We sometimes have this kind of problem when the tape goes under a tree.
The solutions are:
  1. Cleaning the tape with a sponge (or rag) with bleach or "Mr Clean". (Try to do it on a rainy day for automatic rinsing!)
  2. Change your white tape for BROWN or GREEN tape in the future. Then this wont show.
But once again, it wont damage the tape or reduce the efficiency of your fence.

[TOP]
30) Question:
Can I install the insulators on trees?
Answer:
Each insulator #8N can be either screwed with 2 screws directly on the bark or "belted around". If the tree is precious.
Please visit this page for more info: http://www.horseguardfence.com/shop_us2011/cat30.php


How will I install the fence in a hilly area?
As a rule of thumb, each post should follow the slope. That is to say that each post has to be driven perpendicular to the slope.
You might decide to drive an extra post if you see that the fence doesn't follow the ground enough and needs to be "adjusted UP or DOWN" between 2 posts.

31) Question:
How does your fence perform in the snow?
Answer:
During winter all you have to do is to "unplug" the lower tape, which is under the snow to avoid shorts.
Just leave the upper tapes ON
Then next spring turn back ON the lower tape.


[TOP]
32) Question:
What can I do if our fence has been grounded by snow and our horse has figured it out?
Answer:
During winter all you have to do is to you can "unplug" the lower tape, which is under the snow to avoid shorts. Just leave the upper tapes ON
See: The Four Strands trick page

Or carefully follow the directions described on the special page of our web site
See "Snow or Desert special connections"

Then next spring re-install the normal connection.


[TOP]

Tpost Guards

37) Question:
What do I get for your $167 Tpost Guard KIT?
Answer:
A Kit consists of 100 segments + 100 insulators +25 caps
  • 1 segment=1 foot long
  • 5 segments stacked up together will transform 20 common T-Post into a decorative 5 foot long wood like post.(5 segments =5 ft sleeve )
  • 4 segments staked up together will transform 25 common T-Post into a decorative 4 foot long wood like post.(4 segments =4ft sleeve )
  • 100 insulators same color to match the color of post and tape
  • 25 caps to hold one strand of tape and protect the horse from the end of the T Post.
The kit comes in white, brown or green


38) Question:
How many T-post guards do you get for the $167?
Answer
20 of 5 foot long or 25 of 4 foot long.

39) Question:
how does it compare in price with other brands?
Answer:
HorseGuard is by far cheaper

[TOP]

Round Pen

40)
How much does it weight?
Answer:
Weight of the Round Pen Kit= 39 kgs=88 Pounds

[TOP]

Various questions

42) Question:
What are the pros and cons of using plastic fencing VS your electric fence tape?
Answer:
All over Europe and for the past 15 years we have had similar questions from horse owners. The answers are: If your fence charger is strong enough (more than 1.5 Joules output), the horse will respect the fence. If you leave it ON 24/24 (fence charger on main line) they will very seldom challenge the fence. It becomes a "mental barrier.

3 strands of tape is the ideal fencing and that is what Europeans horse owners are using even on roadsides. The cost of the fence tape is by far less expensive ...and less dangerous.
Why don't you try on a "hot situation" (stallion pen for example) and see for yourself?


43) Question:
Can I sell your tape in my store
Answer:
Sorry we only sell direct mail from our factory.
Thanks for your interest in our products.


[TOP]

Longevity and warranty

44)Question:
What about the warranty?
Answer :
As far as warranty is concerned we never had any questions about that in Europe for the past 15 years. But now that we export this product to the US market we have quite few inquiries...I guess one reason being that half of the lawyers of the world lives in the USA. HorseGuard webbing is guaranteed at 600 lbs break strenght, free from defects and is warranteed for 5 years against deterioration due to normal weather conditions

45) Question:
What about the longevity of the tape?
Answer:
When we invented the fencing tape in 1985 it was by far not as strong as the one we produce now (1/3 lighter) and we still have customers that use it as it was. Its longevity can go from 10 to 15 years depending on circumstances and the way it is installed.Mold and mildewing will not damage it. It is only an aesthetic matter.Although your fence charger is usually protected with a fuse, it is always better to turn off the fence when there is lightning or an electric storm.The fence must stay on, day and night so that the horse never has a chance to challenge it.In a windy area do not exceed 10 ft between each post, and make sure you stress the tape enough with the proper tensioners. The tape has to be attached properly in our own hardware (insulators & tensioners)

Our insulators are built so if the tape flutters with the wind it does not get cut .The Universal insulators that you can buy anywhere are a copy of the model that we designed 15 years ago and which was wrong...but we have modified it since, but not the competitors, (about 10 times successively, to come up with our #8 insulator that has been in use for the past 12 years).

Ours comes from our field (we had 85 Quarter horses) and trial in thousands of pastures and different climates.
From Saudi Arabia where we fenced the addax of King Fhad...(this was before the desert shield war...) up to Scandinavia, where there also, we are by far the number one seller. In Sweden all tapes are called Franska Elbandet (the French Tape)



Index Our Websites around the world

HorseGuard Canada

HorseGuard in France

Contact HorseGuard
Index


HORSEGUARD
2283 Cornell Avenue,
Montgomery IL, 60538 USA
phone: 1-888-77-FENCE
(1-888-773-3623)
phone: 630-551 0053 fax: 630-966-9374